Lelaki Bergurau Memang Kasar?

Assalamualaikum.

Okay, I cuma mahu minta pandangan dari semua tentang sesuatu. Sesuatu itu adalah ; Lihat dialog dibawah ;



Jejaka : Macam gampang la awak ni. Hahaha.
Gadis : Gampang? (Terkesima)
Jejaka : A'a. Hahaha..


Okay, Jejaka dan Gadis hanya berkawan sahaja. Akan tetapi, tidakkah keterlaluan jika Jejaka menyebut perkataan seperti itu kepada Gadis walaupun sekadar gurauan? Kalau Jejaka bergurau seperti itu terhadap kawan lelakinya, adakah reaksi yang diberikan oleh kawan lelaki Jejaka sama seperti Gadis? Atau Gadis sepatutnya ketawa dengan gurauan Jejaka?


Pendapat kalian?

24 comment:

nabilah_2908 said...

erm...if sy la jd gadis itu..myb kerkedu bila dia ckp mcm tu..

sy takkan ketawa...if kita turut ketawa..mungkin dia ingt..its ok bila gukan kan perkataan itu..

sy akan tegur lelaki itu..suh dia berhati2 bila bercakap..kena tau beza..ant. kawan lelaki n perempuan..

lepas tu terpulang pada dia nak terima or tak.. (^_^)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

Xsuke ugak :(

Lan Bingka said...

aik, takde disqus..

lelaki kadang2 tersalah anggap, bila dilihat perempuan tu boleh bergurau lebih2...maka terkeluar la gurauan yg kasar macam tu..

Mr K said...

just gelak je

dude said...

tu la...
kena manis2 mulut je bile ckp dengan pompuan.

kodok hijau the ghost writer said...

perempuan tak suka, tapi kalau pompuan cakap kat lelaki. boleh lak ker?

Nurul Harun said...

nabilah_2908 ;

mula2 dia guna word tu, memang dah ditegur. tp masih lagi gunakan. mcmana? hmph. T__T

Nurul Harun said...

miss lolly a.k.a luvfareda ;

me too. );

Nurul Harun said...

Lan Bingka ;

susah guna disqus, thats y tukar.

hmph. mungkin apa yang dikatakan itu betul..

Nurul Harun said...

Mr K ;

tak kelakar la Mr. K, mcmana mahu ketawa?

Nurul Harun said...

dude ;

bukan tak boleh bergurau, tapi agak2 la kan?

Nurul Harun said...

kodok hijau the ghost writer ;

kodok ni, nurul cerita pasal Gadis laaa.. bukan pasal orang lain.

sasha* said...

huish agagk kasar gurauan tu.kalau dh jd pakwe makwe ke takpe lg kot gurau2 kasar kn huhu

ke dia maksudkan gampang tu bahasa indon yang maksudnya bagus :P

Frodo Baggins said...

hahahahhahaha
ok per ..
keh3x


>>___<<


(p/s: kalau x ske apa2, cakap direct je u x ske, mesti ikoot punya. hehe)

Nurul Harun said...

sasha ;

tp kan sis, dalam kamus dewan bahasa dan pustaka, apa maksudnya ya?

Nurul Harun said...

Frodo Baggins ;

tp masalahnya dh ckp, tp masih juga sebut. adeh.

Lan Bingka said...

sasha: maksudnya 'senang' sih.. bukan 'bagus'..

Nurul Harun said...

Lan Bingka ;

kalau dalam kamus dewan bahasa dan pustaka?

s h e e said...

sy rase x patut...that's harsh word.x sesuai untuk gurls...kalo ngan guys xpela...

Nurul Harun said...

s h e e ;

agreed with u, shee.:)

Anonymous said...

uhh..kalau cik kiah:
Cik kiah akan tegur dengan menyanyikan lagu ct nurhaliza "Budi Bahasa,budaya Kita"....

Nurul Harun said...

cikkiah ;

kahkah. cikkiah ni kelakau la. ni haa, kenpa tetiba jadi anon plk ni.. :P

akmar dean said...

i ade wt presentation dlu beza antra laki ngn pmpuan ni. ade la bwt research sket. so, mmg laki ngn pmpuan ni sgt diff bile bcakap. n my lect ckp dy ngn hubby dy pn da 12 taun kawen tp still taley nk btol phm each other sbb diff antara laki ngn pmpuan ni la. hihi.
btw, visit my blog.
www.sigadiscomel.blogspot.com

Nurul Harun said...

akmar dean ;

ohh. thanks akmar.. tp susah la nk masuk dgn lelaki yg kasar2 mcm ni.pfft.